Skûtsje de Trije Doarpen

Skutsje de Goede VerwachtingIn juni 2019 is er een ploegje opgestaan die het hoogtijd vond voor verandering. Er moest wat gebeuren in de dorpen aan het Tjeukemeer. Met zoveel historie wat betreft skûtsjes en het zeilen ermee (lees: In het verleden zijn er skûtsjes gebouwd (de scheepswerf bos), het gebruik van het skûtsje als transportmiddel en sinds begin jaren negentig ook de IFKS wedstrijden skûtsjesilen), werd het hoogtijd dat er weer een skûtsje terugkomt naar de dorpen.

In Januari 2020 was het hoge woord eruit, er is een skûtsje aangekocht! “De Goede Verwachting” van schipper Walter de Vries. Dit voormalig kampioensskûtsje verkeert in top conditie, en heeft ook nog eens een link met onze dorpen. De 1e en 2e eigenaar woonden namelijk ook in onze dorpen. Het is daarmee ook een beetje de thuiskomst van dit skûtsje in onze dorpen.

Het was een lange en lastige zoektocht met diverse afwegingen die gemaakt moesten worden. Wat is nou de beste keuze voor onze jonge ambitieuze maar misschien niet ervaren groep? Willen we alleen meedoen, of willen we ook mee kunnen doen voor de prijzen. Willen we eerst alleen ervaring opdoen, of willen we gelijk er staan. Gaan we een skûtsje vanaf niks opbouwen, gaan we één huren? Hebben we wel genoeg ervaring voor een “op en top skûtsje”? Een skûtsje is immers ook maar een skûtsje, het vaart zich zelf niet en wint al helemaal zelf geen wedstrijden.

Wij zijn daarom verheugd dat wij de zeer ervaren Schipper Henk Regts aan ons hebben weten te binden. Deze schipper zal naast zijn eigen ervaring ook een aantal ervaren bemanningsleden meebrengen om met ons ook een leertraject op te starten. Hiermee willen we waarborgen dat wij de komende jaren (en hopelijk daarna nog vele jaren) met veel plezier maar ook met ambitie deel kunnen nemen aan de wedstrijden.

Graag stellen wij aan u voor onze schipper: Henk Regts!Henk Regts

Henk is een zeer bekend gezicht in de IFKS vloot met vele jaren ervaring. Hij heeft een echte passie voor het skûtsjesilen. Met Henk halen we ook iemand binnen die zeer ambitieus is. Samen gaan we dit avontuur aan en dit is voor ons ook een leertraject. wij kunnen een hoop van hem leren. Wij hebben Henk kunnen overhalen door ons Enthousiasme en gedrevenheid. Daarnaast heeft hij ook een klik met onze dorpen en het Tjeukemeer. Wij hopen samen de komende jaren mooie resultaten te kunnen behalen op zowel sportief als ook maatschappelijk gebied.

Ons idee achter dit skûtsje is veel meer dan alleen wedstrijden te zeilen, het moet een breed gedragen fenomeen worden in onze dorpen maar ook daarbuiten. We willen iets neerzetten waar niet alleen wij van het skûtsje plezier aan beleven maar ook de andere inwoners en ondernemers. Dit willen we bereiken door diverse activiteiten te organiseren en/ of betrokken bij te zijn. Hieronder vallen activiteiten voor de schooljeugd zoals zeilen in een optimist, lezing/ rondleiding op het skûtsje. Het betrokken zijn bij de activiteiten die in onze dorpen georganiseerd worden, waaronder de opening van het watersportseizoen en de “dolle brêge dagen”. Daarnaast hebben we ook het idee om een skûtsje wedstrijd buiten de IFKS om te organiseren op het Tjeukemeer, want waarom zouden we alleen tijdens de IFKS gebruik maken van het grootste binnenmeer van Friesland? Een andere manier om een steentje bij te dragen aan onze dorpen is het verzorgen van dagtochten op het skûtsje.

Nu we het skûtsje aangekocht hebben en een schipper hebben wil nog niet zeggen dat het werk erop zit. Integendeel, de komende periode wordt misschien nog wel drukker. Alles moet nu in het werk gezet worden om echt los te kunnen. Het papierwerk rondom de stichting en de overdracht van het skûtsje moet nog worden afgerond. Er moet een opstart gemaakt worden met de plannen die we hebben, de sponsor en donateursplannen moeten in het werk gesteld worden. En er moet zo meteen natuurlijk ook getraind gaan worden, elk skûtsje is anders en dat vergt daarom tijd om deze te leren kennen.

Ben je benieuwd naar onze plannen en wil je op de hoogte gehouden worden meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via het contactformulier en volg ons daarnaast ook op facebook.

Wil je je aanmelden als bemanningslid, of ben je benieuwd naar de sponsor en/ of donateurs mogelijkheden neem dan contact met ons op via het contactformulier, de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze Facebook pagina @skutsjetd.

Hartelijke groet,

Skûtsje de Trije Doarpen

Enne de Vries, Jan de Haan, Jildert Holtrop, Jouke Annema & Michiel Bakker

Afvalcontainer

vrijdag 31 maart 2023
Restafval Delfstrahuizen
maandag 3 april 2023
GFT Echtenerbrug & Echten
vrijdag 7 april 2023
GFT Delfstrahuizen
zaterdag 8 april 2023
Restafval Echtenerbrug & Echten

Het actuele weer in Echtenerbrug

Papiercontainer

donderdag 30 maart 2023
Papier container Delfstrahuizen
dinsdag 25 april 2023
Papier container Echtenerbrug & Echten
zaterdag 29 april 2023
Papier container Delfstrahuizen
dinsdag 23 mei 2023
Papier container Echtenerbrug & Echten

Afvalcontainer

vrijdag 31 maart 2023
Restafval Delfstrahuizen
maandag 3 april 2023
GFT Echtenerbrug & Echten
vrijdag 7 april 2023
GFT Delfstrahuizen
zaterdag 8 april 2023
Restafval Echtenerbrug & Echten